Monday, March 15, 2010

Tiramisu

Hi,
here's a great and easy recipe for Tiramisu (an Italian coffee-vanilla layer pudding):

Ingredients:
6 eggs - separated
1 cup sugar (in 2 halves)
2 tsp vanilla extract
about 500 gr Mascarpone cheese
about 40 Savoiardi (aka lady fingers)
about 2 cups espresso coffee
some Amaretto liquor (or chocolate liquor or brandy)
crushed cocoa beans (or cocoa powder)
nougat powder (optional)

Preparation:
with an electric whisk, whisk egg whites, gradually adding 1/2 cup sugar, to soft peaks. set aside.
whisk together egg yolks and remaining sugar, add vanilla and mascarpone.
fold in the egg-whites.
Mix cold coffee with liquor in a shallow container.
dip savoiardi in the coffee, only for a couple of seconds so they don't get soggy! and layer your dish. spoon half the cream, level and sprinkle with the nougat and cocoa beans (if using cocoa powder, use a sieve).
add another layer of dipped savoiardis, topped with remaining of cream and sprinkle again.
keep refrigerated for at least a few hours, preferably a day.
(I only remembered to take a pic when it was nearly all gone...)




,הי

הנה מתכון קל וטעים לטירמיסו- קינוח איטלקי של שכבות קפה ווניל

:רכיבים
שש ביצים מופרדות
כוס סוכר בשני חצאים
שתי כפיות תמצית וניל
כ500 גר' גבינת מסקרפונה
כחבילה וחצי בישקוטים
כשתי כוסות קפה אספרסו- כוסות ולא מנות
ליקר אמרטו- אפשר ליקר שוקולד או ברנדי במקום
פולי קקאו גרוסים- אפשר אבקת קקאו רגילה
אבקת נוגט- לא חייבים

:הכנה
מקציפים חלבונים תוך הוספה הדרגתית של חצי מהסוכר עד לקצף רך ויציב. מניחים בצד
מקציפים את החלמונים עם יתרת הסוכר, מוסיפים את הוניל והמסקרפונה- לתערובת תפוחה ואחידה
מקפלים את החלבונים לתוך החלמונים
מערבבים את הקפה עם הליקר. טובלים את הבישקוטים בקפה- לא יותר משתי שניות שלא יהיו רטובים ורכים מדי, ומסדרים בתחתית תבנית ההגשה
יוצקים מעל כחצי מהקרם ובוזקים קקאו ונוגט- אם משתמשים באבקת קקאו, משתמשים בנפה/מסננת קטנה
חוזרים עם עוד שכבה של בישקוטים טבולים, יתרת הקרם ועוד נוגט וקקאו
מקררים לפחות ל3 שעות- עדיף להכין יום לפני ההגשה

(נזכרתי לצלם רק כשנשארה חתיכה קטנה בתבנית)





No comments:

Post a Comment